طرح توجیهی تولید سویا
سویا یکی از بقولات است. نیام و دانه آن غذای میلیونها نفر را فراهم میکنند و در تهیه مواد شیمیایی نقش عمده دارد. سویا احتمالاً حاصل اهلیسازی گیاهی وحشی در شرق آسیا است. روغن استخراج شده از دانههای سویا یکی از مهمترین انواع روغنها است. این روغن حاوی اسید لینولئیک بسیار بالایی است و به همین دلیل از آن نمیتوان برای تهیه روغن سرخ کردنی استفاده کرد. دانه سویا از لحاظ اسید آمینه میتونین نسبت به کنجد فقیر است اما از لحاظ اسید آمینه لیزین در سطح بالایی قرار دارد. سویا بیش از سایر دانهها به پروتئین حیوانی شباهت دارد. روغن سویا ۴۹ درصد لینولئیک اسید و ۲۵ درصد اسید اولئیک دارد. میزان پروتئین دانه سویا بسیار بیشتر از سایر دانههای روغنی است. ارقام زیر نشاندهنده تفاوت عمده سویا با سایر دانههای روغنی به لحاظ میزان روغن و پروتئین است. میزان پروتئین سویا ۳۰-۵۰ درصد، کلزا ۱۸-۲۵ درصد، آفتابگردان ۱۵-۲۵ درصد، گلرنگ ۱۵-۲۵ درصد، کنجد ۱۹-۲۵ درصد، بادام زمینی ۲۵-۳۵ درصد میباشد. همان طور که ملاحظه میشود میزان پروتئین سویا دو برابر سایر دانههای روغنی است و البته درصد روغن آن نیز از سایر دانههای روغنی رایج کمتر است. وجود پروتئین زیاد سبب شده است که کنجاله روغن کشیده شده آن برای تغذیه انسان بسیار مناسب باشد. دانه سویا به بزرگی یک نخود کمی مسطح و گرد است . دانه سیاه سویا بیشتر در طب گیاهی مصرف دارد ولی از دانه زرد رنگ آن بیشتر برای........
@sabtsherkatamiri